Κοινωνικοί παράγοντες

2024-05-07

Η ανισότητα στην εκπαίδευση δεν προκύπτει από έναν συγκεκριμένο λόγο. Είναι πολλοί οι παράγοντες από τους οποίους επηρεάζεται η καθολική εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα, πολύ βασικό ρόλο παίζουν οι κοινωνικοί παράγοντες.

Για να μπορεί να υλοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η «καθολική εκπαίδευση», θα πρέπει η εκπαίδευση να θεωρείται από όλα τα κράτη θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως φύλου, οικονομικής κατάστασης κλπ. Στην πραγματικότητα όμως αυτό είναι κάτι που δεν συμβαίνει. Για παράδειγμα, υπάρχουν χώρες που λόγω των αντιλήψεων και των αξιών που επικρατούν στην κοινωνία τους, τα κορίτσια δεν πηγαίνουν στο σχολείο, καθώς δεν θεωρείται ότι πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άντρες, ή δεν έχουν τις ίδιες δυνατότητες για πρόσβαση σε εκπαίδευση πέρα από τη βασική. Υπάρχουν επίσης χώρες που λόγω των συνηθειών και των αντιλήψεών τους δεν δίνεται η απαραίτητη βαρύτητα στην εκπαίδευση. Αντιθέτως, προτεραιότητα είναι άλλα πράγματα, όπως η εργασία των παιδιών, ώστε να φέρνουν ένα παραπάνω εισόδημα στο σπίτι, κάτι που συνδέεται άμεσα και με τους οικονομικούς παράγοντες που υπάρχουν σε μια χώρα.

Όσον αφορά τους κοινωνικούς παράγοντες που επικρατούν σε μια χώρα, η ευαισθητοποίηση των ανθρώπων άλλων κρατών μπορεί να φανεί χρήσιμη, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε οργάνωση δράσεων και προγραμμάτων διαφόρων ΜΚΟ ανά τον κόσμο με σκοπό τις προσπάθειες για την βελτίωση των συνθηκών αυτών και της υλοποίησης της καθολικής εκπαίδευσης.

Βιβλιογραφικές αναφορές:

  1. Siddiqui, N., & Gorard, S. (2017). Comparing government and private schools in Pakistan: The way forward for universal education.

    International Journal of Educational Research, 82, 159-169.
  2. Bennell, P. (2021). The political economy of attaining Universal Primary Education in sub-Saharan Africa: Social class reproduction, educational distancing and job competition. International Journal of Educational Development, 80, 102303.
  3. McCowan, T. (2010). Reframing the universal right to education. Comparative Education, 46(4), 509-525.
  4. Sperling, G. B. (2001). Toward universal education-making a promise, and keeping it. Foreign Aff., 80, 7.
  5. Sperling, G. (2006). Foreword: The Way Forward for Universal Education.
  6. Turner, J. (1971). Universal education and nation-building in Africa. Journal of Black Studies, 2(1), 3-28.
  7. Grover∗, S. (2004). Secondary education as a universal human right. Education and the Law, 16(1), 21-31.
© 2024 Το blog για την Καθολική Εκπαίδευση και τις Δράσεις Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode Cookies
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε