Πολιτικοοικονομικοί παράγοντες

"Set of multicolored books and globe" by @freepik is under Free license
Για να μπορεί να υλοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο η «καθολική εκπαίδευση», θα πρέπει η εκπαίδευση να θεωρείται από όλα τα κράτη θεμελιώδες δικαίωμα για κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως φύλου, οικονομικής κατάστασης κλπ. Υπάρχουν όμως πολλά κράτη που, θεωρητικά, αναγνωρίζουν την εκπαίδευση ως βασικό δικαίωμα όλων των πολιτών της, αλλά κάτι τέτοιο πρακτικά δεν είναι εφικτό λόγω διαφόρων πολιτικοοικονομικών παραγόντων.
Αρχικά, βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση της καθολικής εκπαίδευσης είναι η νομοθεσία και οι πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται σε κάθε χώρα να εξασφαλίζουν την πρόσβαση στην εκπαίδευση ή και την υποχρέωση των παιδιών προς αυτή. Σε δεύτερη φάση, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι και σε θέση να καλύψουν τις ανάγκες του τομέα της εκπαίδευσης στη χώρα τους. Θα πρέπει δηλαδή να υπάρχει η απαραίτητη χρηματοδότηση από το κράτος για τη στήριξη της εκπαίδευσης και να μην παραμελείται ο συγκεκριμένος τομέας σε θέματα οικονομικά. Η επένδυση του κράτους στην εκπαίδευση σημαίνει χτίσιμο σχολείων, αγορά εξοπλισμού και ό,τι υλικό θεωρείται απαραίτητο για να μπορέσει να υπάρξει ένα λειτουργικό σχολείο.
Ενώ είναι βέβαιο πως οι υποδομές παίζουν βασικό ρόλο στο ζήτημα αυτό, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει το γεγονός πως δεν είναι όλες οι χώρες του κόσμου στην ίδια οικονομική κατάσταση και δεν έχουν όλες τη δυνατότητα παροχής των πόρων αυτών. Για τον λόγο αυτό, η ευαισθητοποίηση των πιο πλούσιων κοινωνιών μπορεί πάντα να αποδειχθεί σημαντική, μιας και μπορεί να οδηγήσει στην στήριξη της εκπαίδευσης των «φτωχότερων» κοινωνιών μέσω διαφόρων δράσεων.
Βιβλιογραφικές αναφορές:
Siddiqui, N., & Gorard, S. (2017). Comparing government and private schools in Pakistan: The way forward for universal education.
International Journal of Educational Research, 82, 159-169.- Bennell, P. (2021). The political economy of attaining Universal Primary Education in sub-Saharan Africa: Social class reproduction, educational distancing and job competition. International Journal of Educational Development, 80, 102303.
- McCowan, T. (2010). Reframing the universal right to education. Comparative Education, 46(4), 509-525.
- Sperling, G. B. (2001). Toward universal education-making a promise, and keeping it. Foreign Aff., 80, 7.
- Sperling, G. (2006). Foreword: The Way Forward for Universal Education.
- Turner, J. (1971). Universal education and nation-building in Africa. Journal of Black Studies, 2(1), 3-28.
- Grover∗, S. (2004). Secondary education as a universal human right. Education and the Law, 16(1), 21-31.